:: دوره 26، شماره 1 - ( 1399 ) ::
جلد 26 شماره 1 صفحات 112-101 برگشت به فهرست نسخه ها
بازه زمانی مجاز برای بهبود آسیبهای جنایی در فقه و قانون مجازات اسلامی: از مدت-گرایی تا مرجعیت سازمان پزشکی قانونی
سعید نظری‌توکلی1 ، محمدجعفر صادق‌پور 2
1- گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی، دانشکده الهیات و معارف اسلامی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
2- مرکز مطالعات فقهی پزشکی قانونی، سازمان پزشکی قانونی کشور، تهران، ایران ، jafar.samen.1367@gmail.com
چکیده:   (2308 مشاهده)
مقدمه: در فقه امامیه و قانون مجازات اسلامی بهبود برخی آسیب­ها موجب کاهش بخشی از دیه آنها دانسته شده است. با این وجود، به روشنی مشخص نشده که تحقق بهبود تا چه زمانی می­تواند چنین تاثیری بر میزان دیه داشته باشد. عدم تعیین زمان خاص برای این امر، سپری‌شدن یک سال از جنایت و گذشت زمان متعارف سه انگاره قابل طرح در این زمینه به شمار می­رود. اما به نظر می­رسد هر سه انگاره فوق دچار اشکالاتی است که ارایه دیدگاهی استوار و مبتنی بر مبانی فقه امامیه و سیستم قضایی کشور را ضرورت می­بخشد. در این مطالعه، متون اصلی فقه امامیه، با رویکردی توصیفی و تحلیلی مورد بررسی قرار گرفت.
نتیجه‌گیری: در مساله تعیین بازه زمانی مجاز برای تحقق بهبود به‌جای تاکید و تمرکز بر لزوم تعیین مدت مشخص برای تحقق بهبود، بایستی با محوریت‌بخشی به نظریه کارشناسی در خصوص تحقق یا عدم تحقق بهبود و نیز مدت‌زمان تحقق آن تصمیم­گیری شود. این دیدگاه علاوه بر این که در نظام قضایی کنونی ایران قابل اجراتر و کاراتر است، متکی بر برخی گزاره­های فقهی استوارتر است. بر این اساس، در این مطالعه با تفکیک سه حالت "عدم تشخیص بهبود"، "تشخیص عدم بهبود" و "تشخیص بهبود"، حکم مخصوص هر یک از این حالات با محوریت­بخشی به سازمان پزشکی قانونی به‌طور مستقل و تفصیلی بیان می­شود.
واژه‌های کلیدی: بهبود، بازه زمانی، کارشناسی، تشخیص
متن کامل [PDF 446 kb]   (1140 دریافت)    
نوع مقاله: سرمقاله | موضوع مقاله: جرم و جزا
دریافت: 1399/3/19 | ویرایش نهایی: 1399/11/11 | پذیرش: 1399/5/21 | انتشار الکترونیک: 1399/6/5


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 26، شماره 1 - ( 1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها