[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو::
برای نویسندگان::
اصول شفافیت::
تماس با ما::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
گواهی‌ها

AWT IMAGE

Attribution-NonCommercial
CC BY-NC


AWT IMAGE

Open Access Publishing


AWT IMAGE

Prevent Plagiarism


AWT IMAGE

..
:: دوره 21، شماره 2 - ( 1394 ) ::
جلد 21 شماره 2 صفحات 116-107 برگشت به فهرست نسخه ها
شرایط تحقق سقط درمانی در پرتو مطالعه تطبیقی
محمود عباسی 1، سودابه رضوانی ، سعیده قاسمی پور
1- ، dr.abbasi@sbmu.ac.ir
چکیده:   (7839 مشاهده)

زمینه: سقط جنین در اصطلاح پزشکی عبارت است از اخراج عمدی، مصنوعی یا خود به خود جنین قبل از موعد طبیعی به گونه‌ای که قابلیت حیات مستقل نداشته باشد و از لحاظ حقوقی نیز به اخراج حمل قبل از موعد طبیعی به نحوی که زنده یا قابل زیستن نباشد یا به تعبیر دیگر منقطع ساختن دوران طبیعی بارداری، اطلاق دارد. سقط جنین عمدی در اکثر قوانین، به استثنای مواردی که به لحاظ وجود معاذیر پزشکی و غیر پزشکی مجاز اعلام شده است، به عنوان یک جرم تلقی می‌شود. اصطلاح سقط درمانی، عبارتی است که ناظر به همین معاذیر می‌باشد؛ البته بهتر است به جای استعمال سقط درمانی در مورد زمینه‌های اقتصادی و اجتماعی از عنوان سقط قانونی استفاده شود. آنجام سقط درمانی، شرایط آن و شمول مواردی مانند سقط جنین ناشی از تجاوز به عنف از مواردی است که نوشتار حاضر به بررسی و تحلیل آن می‌پردازد.

روش بررسی: مطالعه حاضر مبتنی بر بررسی اسناد کتابخانه‌ای و توصیف منقح شرایط سقط درمانی با استمداد از مطالعه تطبیقی در منابع مورد نظر، جهت نیل به استنتاج مقارنه‌ای ضمن تنویر شرایط سقط درمانی در نظام حقوقی ایران، است.

یافته ها: در نظام‌های حقوقی مختلف با پدیده سقط جنین برخوردهای متفاوتی می‌شود. در برخی نظام‌ها انجام سقط جنین به طور مطلق، قانونی، در برخی به طور مطلق غیرقانونی و در برخی تحت شرایطی مجاز است. غالب کشورهای جهان با قرار گرفتن در دسته سوم و توجه به عواملی چون سن جنین، جان مادر، سلامت جسمی و روانی مادر و سایر عوامل اقتصادی و اجتماعی و نیز شرایط ماهوی و تشریفاتی مقرر، مقوله سقط جنین را با اعمال سیاست آزاد، محدود یا میانه گرایانه، به طور مشروط پذیرفته‌اند.

نتیجه گیری: سقط درمانی در قوانین ایران، حالتی است که ادامه‌ حاملگی برای زن خطرناک و جان مادر به علت بیماری و ... در خطر باشد که مقنن تحت شرایطی خاص و با دریافت مجوز، آن را مجاز دانسته است. ضمن این که سقط جنین ناقص الخلقه موجب حرج مادر نیز در این محدوده قرار خواهد گرفت. در سایر کشورهای اسلامی و سایر نظام‌های حقوقی نیز سقط درمانی با شرایطی که عمدتاً ناظر به حفظ جان، سلامت روانی یا فیزیکی مادر باردار و یا معلولیت جنین می‌باشد، پذیرفته شده است. با توجه به ضوابط قانونی سقط درمانی، امکان قطع دوران حاملگی برای جلوگیری از عوارض جسمانی یا روانی شدید زن، به خصوص در مورد جنین­های ناشی از زنا و تجاوز به عنف، هنگامی که موجب عسر و حرج مادر باشد و به طور غیرمستقیم یا بلندمدت جان او را تهدید نماید، پیش از ولوج روح و با احراز دقیق وضعیت، قابل اصلاح در قوانین فعلی است.  

واژه‌های کلیدی: سقط درمانی، سلامت مادر، معلولیت طفل، عسر و حرج
متن کامل [PDF 683 kb]   (6895 دریافت)    
نوع مقاله: سرمقاله | موضوع مقاله: حقوق پزشکی
دریافت: 1392/11/28 | ویرایش نهایی: 1393/4/10 | پذیرش: 1393/4/14 | انتشار الکترونیک: 1394/7/1
ارسال پیام به نویسنده مسئول


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Abbasi M, Rezvani S, Ghasemipour S. Comparative Study on Conditions of Therapeutic Abortion. Iran J Forensic Med 2015; 21 (2) :107-116
URL: http://sjfm.ir/article-1-697-fa.html

عباسی محمود، رضوانی سودابه، قاسمی پور سعیده. شرایط تحقق سقط درمانی در پرتو مطالعه تطبیقی. مجله پزشکی قانونی ایران. 1394; 21 (2) :107-116

URL: http://sjfm.ir/article-1-697-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 21، شماره 2 - ( 1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله پزشکی قانونی ایران Iranian Journal of Forensic Medicine
Persian site map - English site map - Created in 0.08 seconds with 38 queries by YEKTAWEB 4645