:: دوره 23، شماره 3 - ( 1396 ) ::
جلد 23 شماره 3 صفحات 232-225 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی کمّی متانول و اتانول در نوشیدنی‌های تخمیری غیرالکلی و عرقیات گیاهی؛ جنبه‌های سم‌شناسی تجزیه‌ای
افروز احمدی1 ، مریم اخگری2 ، سعید غلامزاده3 ، محمد زارع‌نژاد 4
1- کارشناسی ارشد سم‌شناسی، گروه سم شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران، تهران، ایران
2- دانشیار، مرکز تحقیقات سازمان پزشکی قانونی، گروه سم‌شناسی، سازمان پزشکی قانونی کشور، تهران، ایران
3- پزشک قانونی، مرکز تحقیقات سازمان پزشکی قانونی، پزشک قانونی، تهران، ایران
4- پزشک قانونی، دکترای تخصصی پژوهش، مرکز تحقیقات سازمان پزشکی قانونی، تهران، ایران ، zarenezhad@hotmail.com
چکیده:   (9038 مشاهده)

زمینه و هدف: امروزه نوشیدنی‌های تخمیری غیرالکلی (ماءالشعیر) و عرقیات گیاهی به‌صورت گسترده در ایران استفاده می‌شود؛ بنابراین بی­­خطری آن­ها از اهمیت خاصی برخوردار است. گزارش‌های متعددی مبنی بر وجود متانول و اتانول در نوشیدنی‌ها وجود دارد. در این زمینه و برای پاسخ‌دهی به پرسش‌های طرح‌شده از سوی مقامات قضایی مبنی بر تعیین کمّی میزان الکل در این فرآورده‌ها، مطالعۀ حاضر طراحی شد. هدف از انجام مطالعه، تعیین غلظت متانول و اتانول در برندهای ماءالشعیر و عرقیات گیاهی موجود در بازار ایران است.
روش بررسی: پنج برند از انواع ماءالشعیر و پنج برند از عرقیات گیاهی انتخاب شدند. از هر برند ۱۰ نمونه (درمجموع ۱۰۰ نمونه) به‌صورت تصادفی خریداری شد. غلظت متانول و اتانول در تمامی نمونه‌ها به روش Headspace GC (کروماتوگرافی گازی مجهز به Headspace) و با استفاده از شناساگر یونش شعله (Flame ionization detector) آنالیز شدند. استونیتریل به‌عنوان استاندارد داخلی استفاده شد. نتایج با نرم‌افزار SPSS تجزیه‌وتحلیل آماری شدند.
یافته‌ها: نتایج حاصل از تحقیق حاضر نشان داد غلظت متانول و اتانول در تمامی برندهای ماءالشعیر و عرقیات گیاهی، پایین­تر از حد سمی بود. میانگین غلظت اتانول با میزان ۰/۵۹% 
حجمی/ حجمی در ده نمونه از یک برند ماءالشعیر نسبت به دیگر برندها به‌صورت معناداری بالاتر بود(۰/۰۵>p). در ده نمونه از یک برند عرقیات گیاهی، میانگین غلظت متانول با میزان ۰/۰۳% حجمی/حجمی به‌صورت معناداری بالاتر از دیگر برندها بود(۰/۰۵>p). غلظت اتانول در کلیۀ برندهای ماءالشعیر در محدودۀ ۲/۲-۰% حجمی/ حجمی گزارش شد. در عرقیات گیاهی، غلظت متانول و اتانول به ترتیب در محدودۀ ۰/۰۳-۰% حجمی/ حجمی و ۰/۰۹-۰% حجمی/ حجمی به دست آمد.

بحث و نتیجه‌گیری: غلظت متانول و اتانول در برندهای ماءالشعیر و عرقیات گیاهی در مقادیر غیر سمی بود. با توجه به اینکه وجود الکل‌ها در مقادیر بیش‌ازحد مجاز در محصولات غذایی تهدیدکنندۀ سلامت مصرف‌کنندگان است، کنترل کیفی دوره‌ای محصولات گیاهی و ماءالشعیرهای غیرالکلی، برای حفظ سلامتی جامعه لازم و ضروری است.
 

واژه‌های کلیدی: عرقیات گیاهی، نوشیدنی‌های غیرالکلی، متانول، اتانول، کروماتوگرافی گازی مجهز به Headspace، سم‌شناسی تجزیه‌ای
متن کامل [PDF 399 kb]   (7079 دریافت)    
نوع مقاله: مقاله پژوهشی |
دریافت: 1396/12/6 | ویرایش نهایی: 1397/1/29 | پذیرش: 1396/12/6 | انتشار الکترونیک: 1396/12/6



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 23، شماره 3 - ( 1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها