خجسته رحیمی جابری، سهیلا مددی، مهناز پورحسن، سامان شاکری جوشقان، طاهره علی ضمیر،
دوره ۲۶، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۹ )
مقدمه: دادههای آنتروپومتریک خصوصا متغیرهای مربوط به سر و صورت، درجنبههای مختلفی همچون پزشکیقانونی، تعیین جنسیت، جراحی پلاستیک و طراحی ارگونومیک ابزار و وسایل کاربرد دارد. هدف مطالعه حاضر دستیابی به شاخصهای صورت، به منظور تعیین ارتباط بین قد ایستاده و طول و عرض صورت در جمعیت دانشجویان دانشگاه علومپزشکی شیراز میباشد.
مواد و روش ها: جامعه آماری این مطالعه ۲۰۱ ( ۱۰۰ مرد و ۱۰۱ زن) دانشجوی دانشگاه علومپزشکی شیراز در بازه سنی ۱۸ تا ۴۱ تعریف شد. متغیرهای قد ایستاده و شاخصهای صورت مانند طول و عرض صورت با استفاده از کولیس استاندارد اندازهگیری و محاسبه گردید. در نهایت داده ها با نرم افزار SPSS ۱۶ آنالیز شدند. برای مقایسه دادهها از آزمون آماری Independent-Samples T-Test استفاده شد. رابطه بین دادههای کمی با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون ارزیابی شد و برای تعیین رابطه بین قد و شاخصهای صورت از رگرسیون خطی استفاده شد.
نتایج: براساس یافتههای بدستآمده، میانگین اندازه طول صورت در مردان و زنان شرکتکننده بهترتیب ۰,۲۱۲±۱۲.۰۷۷ و ۰.۲۶۱±۱۰.۹۹۸ سانتیمتر و میانگین اندازه عرض صورت ۰,۸۲۰±۱۳.۷۲۷ سانتیمتر در مردان و ۰,۶۷۵±۱۱.۳۶۳ سانتیمتر در زنان بود. تفاوت در طول و عرض صورت در بین دو جنس معنادار بود (۰,۰۰۰۱=P) که میزان معناداری برای عرض صورت بیشتر از طول صورت گزارش شد. میانگین قد ایستاده در جنس مذکر و مونث بهترتیب ۳,۵۲۸±۱۷۱.۰۳۶ و ۳.۹۳۸±۱۶۷.۴۳۰ سانتیمتر میباشد. ضریب همبستگی بدستآمده برای متغیر قد ایستاده و طول صورت، ۰,۵۱۰ میباشد (۰,۰۰۰۱=P). ضریب همبستگی بین متغیر قد ایستاده و عرض صورت ۰,۴۲۹ میباشد (۰,۰۰۰۱=P).
نتیجه گیری: بررسی رگرسیون خطی صورتگرفته در تمامی نمونه های مورد مطالعه، نشاندهنده ارتباط بین قد ایستاده با طول و عرض صورت میباشد. از این رو داده های مطالعه حاضر میتواند در جنبه های مختلفی همچون پزشکی قانونی، تعیین جنسیت، طراحی ارگونومیک و جراحی پلاستیک مفید واقع شود.