[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو::
برای نویسندگان::
اصول شفافیت::
تماس با ما::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
گواهی‌ها

AWT IMAGE

Attribution-NonCommercial
CC BY-NC


AWT IMAGE

Open Access Publishing


AWT IMAGE

Prevent Plagiarism


AWT IMAGE

..
:: دوره 18، شماره 2 و 3 - ( 1391 ) ::
جلد 18 شماره 2 و 3 صفحات 112-107 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی نحوه تعیین دیه در مصدومین منتهی به زندگی نباتی از دیدگاه قضات و پزشکان قانونی
مرضیه قربانی1 ، محمدرضا شادمان فر2 ، آرش قدوسی 2
1- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد خوراسگان
2- دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان
چکیده:   (12077 مشاهده)

  زمینه و هدف: زندگی نباتی وضعیتی است که در آن فرد به علت آسیب (مرگ) سلول­های قشر مغز قادر به اداره­ی فعالیت­های غیرارادی خود نیست. این وضعیت با مرگ مغزی و کما دارای تفاوت های اساسی است. از نظر پزشکی، سلول­های مرده قشر مغز بازگشت نخواهند کرد. اما درعین حال با سالم بودن ساقه مغز، سیستم خون­رسانی، تنفس، گوارش و امثال آنها به کار خود ادامه داده و فرد ممکن است حتی بدون دستگاه­های تنفسی سال­ها در این نوع از حیات بسر برد. دشواری نگهداری این افراد و برگشت ناپذیر بودن فعالیت­های قشر مغزی آنها ابهامات زیادی را برای پزشکان وحقوق دانان به وجود آورده است. این ابهامات اختلاف رویه­های محاکم را نیز در پی داشته است. از آنجا که علاوه بر آسیب به قشر مغز، تمام یا برخی از اعضا و حواس این افراد نیز دچار آسیب می­شوند، در تعیین دیه ایشان اختلافات بسیاری بروز نموده است برخی از فقها دیه­ی چنین افراد را شامل دیه­ی کامل برای عقل و هریک از حواس دانسته­اند در مقابل نظریات دیگری ابراز گردیده و امکان دریافت خسارات مازاد بر دیه نیز منتفی نگردیده است. لذا این پژوهش با هدف بررسی ضررورت تعیین دیات متعدد در مصدومین منتهی به مرگ قشر مغز انجام شد و برای رسیدن به هدف پژوهش از پرسشنامه محقق ساخته­ای با گزینه­های متعدد استفاده شد.

  روش بررسی: جامعه پژوهش شامل قضات دادگستری اصفهان (برابر با 30 نفر) و همچنین پزشکان قانونی شاغل در اداره کل پزشکی قانونی اصفهان (برابر با 61 نفر) و حجم نمونه را 60 نفر شامل30 نفر از قضات و 30 نفر از پزشکان قانونی تشکیل دادند. تجزیه و تحلیل داده­های این پژوهش در دو سطح آمار توصیفی و آمار استنباطی صورت گرفته است. در سطح آمار توصیفی با استفاده از شاخص­های آماری، نظیر فراوانی و درصد معتبر به تجزیه و تحلیل داده­ها پرداخته شده و در سطح آمار استنباطی، آزمون مجذور کای ­مورد استفاده قرار گرفته و انجام عملیات آماری مذکور به وسیله نرم افزار SPSS ویرایش 19 صورت گرفته است.

  نتیجه­گیری: نتایج پژوهش نشان می­دهد که مناسب­تر است در عوض تعیین دیات متعدد، برای هریک از مصدومین منتهی به زندگی نباتی یک دیه تعیین گردد و در جهت جبران سایر خسارات، از جمله هزینه­­های درمانی و نگهداری بتوان دولت یا بیمه را، اعم از اینکه یکی از آنها به تنهایی یا به صورت مشارکتی در این امر دخیل نمود و به همراه فرد خاطی مسوول جبران خسارت دانست.

 

واژه‌های کلیدی: مرگ، مرگ قشرمغز، تعدد دیات، خسارات مازاد بر دیه
متن کامل [PDF 295 kb]   (13748 دریافت)    
نوع مقاله: سرمقاله | موضوع مقاله: حقوق پزشکی
دریافت: 1392/8/6 | ویرایش نهایی: 1392/9/27 | پذیرش: 1392/9/27 | انتشار الکترونیک: 1392/9/27


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ghorbani M, Shadman far M R, Ghodoosi A. The Survey of Manner of Determining Amounts of Blood Money in Brain Death Injuries from the Judges and Coroner Physicians Viewpoint. Iran J Forensic Med 2012; 18 (2 and 3) :107-112
URL: http://sjfm.ir/article-1-483-fa.html

قربانی مرضیه، شادمان فر محمدرضا، قدوسی آرش. بررسی نحوه تعیین دیه در مصدومین منتهی به زندگی نباتی از دیدگاه قضات و پزشکان قانونی. مجله پزشکی قانونی ایران. 1391; 18 (2 و 3) :107-112

URL: http://sjfm.ir/article-1-483-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 18، شماره 2 و 3 - ( 1391 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله پزشکی قانونی ایران Iranian Journal of Forensic Medicine
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 38 queries by YEKTAWEB 4660