[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو::
برای نویسندگان::
اصول شفافیت::
تماس با ما::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
گواهی‌ها

AWT IMAGE

Attribution-NonCommercial
CC BY-NC


AWT IMAGE

Open Access Publishing


AWT IMAGE

Prevent Plagiarism


AWT IMAGE

..
:: دوره 23، شماره 1 - ( 1396 ) ::
جلد 23 شماره 1 صفحات 51-45 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی پرونده های ارجاعی از مراجع قضایی جهت تشخیص جنون به مرکز پزشکی قانونی شهر کرمان در سال های 92-1390
محمدرضا صفاری 1، محمود روح الامینی ، عباس آمیان
1- ، Saffari.Mohammadreza@yahoo.com
چکیده:   (5228 مشاهده)

زمینه و هدف: جنون به عنوان یکی از عوامل مسئولیت کیفری مرتکب را از تحمل کیفر عمل ارتکابی خویش رهایی می­ بخشاند. با این حال و با توجه به نقش مهم مفهوم جنون در مبحث مسئولیت کیفری هیچ یک از قوانین و تعاریف ارائه شده توسط حقوق­ دانان ابعاد و زوایای این موضوع را به درستی تبیین ننموده است. این ابهام موجب گردیده تا جنون به عنوان دست آویزی در اختیار متهمان برای فرار از بار مسئولیت قرار گیرد. همین امر نیاز به پژوهش در این زمینه جهت روشن سازی این مفهوم را که هدف اصلی پژوهش پیش رو می­ باشد را بیش از پیش نمایان می ­سازد.
روش بررسی : در پژوهش حاضر ضمن بررسی پرونده­ های سازمان پزشکی قانونی شهر کرمان که مابین سال­ های 92-1390 به این مرکز ارجاع شده و ذیل عنوان جنون طبقه بندی شده بودند به بررسی مفهوم حقوقی ـ روان شناختی این مفهوم و تطبیق آن بر معیارهای ارائه شده در قانون مجازات اسلامی مصوب 1392پرداخته شده است. در همین راستا پس از استخراج داده ­های مورد نیاز با استفاده از نرم افزار SPSS   نتایج مورد نظر مورد تحلیل و بررسی قرار گرفتند.
یافته ­ها: پژوهش پیش رو از نوع مطالعات توصیفی ـ مقطعی بوده که ضمن آن 75 مورد از پرونده ­های ارجاعی به بخش معاینات روان­ پزشکی سازمان پزشکی قانونی شهر کرمان که با اختلالات روانی مرتبط شناخته شده بودند بررسی گردید. از این میان 21 مورد دچار اختلالات بالینی، 35 مورد دچار اختلالات شخصیت و 9 مورد دچار عقب ماندگی ذهنی تشخیص داده شده بودند؛ اما از این میان تنها 5 مورد از موارد مبتلا به اختلالات شخصیت در نهایت مجنون به معنای مصطلح حقوقی شناخته شدند.
بحث و نتیجه گیری: نتایج پژوهش پیش رو حاکی از آن بود که اگرچه تشابهاتی میان برخی از اختلالات روانی و مفهوم مصطلح جنون در دانش حقوق وجود دارد اما با این حال نمی­توان به طور مطلق هیچ یک از اختلالات روانی را منطبق بر مفهوم جنون دانست و در تمامی موارد بایستی بر مبنای نظر کارشناسی روان شناس و روان پزشک تصمیمات مقتضی اتخاذ گردد.
 
واژه‌های کلیدی: مسئولیت کیفری، عوامل رافع مسئولیت کیفری، مسلوب الاراده، جنون، اختلالات روانی
متن کامل [PDF 952 kb]   (7667 دریافت)    
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: روان‌پزشکی قانونی
دریافت: 1395/1/21 | پذیرش: 1395/6/30 | انتشار الکترونیک: 1396/3/31
ارسال پیام به نویسنده مسئول


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mohammadreza S, Rouholamini M, Amian A. A study on cases related to Insanity Referred to Forensic Organization of Kerman Between 2012-14. Iran J Forensic Med 2017; 23 (1) :45-51
URL: http://sjfm.ir/article-1-893-fa.html

صفاری محمدرضا، روح الامینی محمود، آمیان عباس. بررسی پرونده های ارجاعی از مراجع قضایی جهت تشخیص جنون به مرکز پزشکی قانونی شهر کرمان در سال های 92-1390 . مجله پزشکی قانونی ایران. 1396; 23 (1) :45-51

URL: http://sjfm.ir/article-1-893-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 23، شماره 1 - ( 1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله پزشکی قانونی ایران Iranian Journal of Forensic Medicine
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 38 queries by YEKTAWEB 4645