مقدمه: تعیین سن بزرگسالان بالای 25 سال، از چالشهای همیشگی پزشکی قانونی است؛ چرا که، تعیین سن دندانی براساس دندان روییده شده، میزان تحلیل دندان شیری و میزان تکامل دندان دایمی حداکثر تا 24 سالگی قابل تخمین است و برای سنین بالاتر کاربرد ندارد. روشهایی مانند روش دمیرجیان و گوستافسون برای کاربرد روزمره در پزشکی قانونی با مشکلاتی مواجه هستند. هدف از این تحقیق، برآورد سن تقویمی با استفاده از تعداد دندان پوسیده، ترمیم شده و از دست رفته (شاخص DMF ) با کمک رادیوگرافی پانورامیک و معاینه ی بالینی در افراد محدوده ی سنی 60-24 سال است.
مواد و روش ها: مطالعهی حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی بر روی 120 بیمار مراجعهکننده به درمانگاه شرکت نفت استان اصفهان است. از روی رادیوگرافی پانورامیک، تعداد دندانهای پوسیده، ترمیم شده و از دست رفته مشخص شد. به علت محدودیت رادیوگرافی پانورامیک در نشان دادن پوسیدگی، تعداد دندانهای پوسیدهی هر فرد از طریق معاینهی بالینی نیز ثبت گردید. سپس ارتباط سن تقویمی با متغیرهای وابسته به کمک آزمون های آماری آنالیز شد.
یافتهها: بین سن تقویمی و همه ی متغیرهای وابسته، به جز تعداد دندانهای ترمیم شده، رابطه ی مستقیم وجود داشت. البته بین سن تقویمی با تعداد دندان های از دست رفته و شاخص DMF ارتباط قوی تری وجود داشت.
بحث و نتیجهگیری: اگرچه بین سن تقویمی و برخی متغیرها ارتباط قابل قبولی وجود داشت اما، با توجه به این که متغیرهای وابسته تحتتأثیر عوامل مختلفی مثل بهداشت و شرایط فردی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی می باشند، از این روش نمیتوان به صورت مستقل برای تعیین سن استفاده کرد و بهتر است به عنوان یک روش کمکی در کنار سایر روش های تخمین سن مورد استفاده قرار گیرد.
Ghodoosi A, Mirza koochaki P, Abbasi M, Zamani pazooh E. Age Estimation by Using Decayed, Filled and Missing Teeth in Adults: A Practical Method. Iran J Forensic Med 2012; 18 (1) :25-31 URL: http://sjfm.ir/article-1-452-fa.html
قدوسی آرش، میرزاکوچکی پروین، عباسی مریم، زمانی پزوه الهام. برآورد سن تقویمی در بزرگسالان با استفاده از دندان های پوسیده، ترمیم شده و از دست رفته: یک روش کاربردی. مجله پزشکی قانونی ایران. 1391; 18 (1) :25-31