[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو::
برای نویسندگان::
اصول شفافیت::
تماس با ما::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
گواهی‌ها

AWT IMAGE

Attribution-NonCommercial
CC BY-NC


AWT IMAGE

Open Access Publishing


AWT IMAGE

Prevent Plagiarism


AWT IMAGE

..
:: دوره 22، شماره 2 - ( 1395 ) ::
جلد 22 شماره 2 صفحات 128-121 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی مصادیق فقدان قوه تشخیص و اراده از دیدگاه پزشکی قانونی و حقوق کیفری
غلامعلی دوروشی 1، مهدی مصری ، سید کاظم طاهری ، ساره نوروزی
1- ، gdorvashy@med.mui.ac.ir
چکیده:   (14800 مشاهده)

مقدمه: اقدام به رفع مسؤولیت کیفری از مجرمین مجنون و مختل المشاعر در قانون و اهمیت تشخیص مصادیق فقدان قوه تشخیص و اراده، موجب می­ گردد که محاکم از نظرات متخصصان مربوطه در این زمینه که همانا پزشکان و روان ­پزشکان قانونی می­باشند بهره ببرند. با تعیین دقیق این مصادیق می ­توان از مجازات بسیاری از بیماران که ممکن است اشتباهاً برای آن­ها مجازات در نظر گرفته شده باشد، جلوگیری کرده و در صورت لزوم برای معالجه و درمان آن­ها را به جای زندان، به بیمارستان روانی منتقل نمود. هدف از این پژوهش نزدیک­­تر کردن دیدگاه حقوق کیفری وعلم پزشکی می­باشد تا با تعیین دقیق ­تر محدوده مصادیق اختلال در قوه تشخیص و اراده و جنون در بیماری­ های مختلف اعصاب و روان بتوان از مجازات این­ گونه بیماران جلوگیری نمود.

روش بررسی: در پژوهش حاضر از روش توصیفی- تحلیلی استفاده شده است. پس از مراجعه به منابع مکتوب در روان پزشکی، پزشکی قانونی و حقوق کیفری، با روش منطقی و استدلال عقلی به تجزیه و تحلیل اطلاعات جمع آوری شده پرداخته شد.

یافته ­ها: جنون در حقوق کیفری وضعیتی است که فرد، قدرت تشخیص و تمییز ندارد و اعمال وی از روی اراده نیست. با وجود آن که در کتب مرجع علم روان­ پزشکی اصطلاح جنون و معیارهای تشخیصی آن وجود ندارد ، از دیدگاه روان­ پزشکی اختلالات روانی که به درجه فقدان شعور و اراده برسند رافع مسؤولیت کیفری هستند. به این ترتیب مصادیق جنون شامل درجاتی از بیماری ­هایی نظیر اسکیزوفرنی، هیپومانی، مانیا، افسردگی، اختلالات هذیانی، صرع، زوال عقل پیری و برخی موارد اختلالات شخصیتی و عقب­ ماندگی­ های ذهنی و غیره می­باشد.

نتیجه گیری: با وجود آن که مصادیق جنون در حقوق کیفری اعم از مصادیق جنون در پزشکی قانونی می­باشد، می­توان گفت، نه تنها جنون در روان­ پزشکی با جنون در حقوق کیفری تناقض و ضدیت ندارد بلکه مصادیق فقدان قوه تشخیص و اراده در حقوق کیفری با مصادیق آن در روان­ پزشکی تا حدود زیادی هم­ پوشی دارد.

واژه‌های کلیدی: جنون، قوه تشخیص و اراده، مسؤولیت کیفری، پزشکی قانونی، حقوق کیفری، روان­ پریشی
متن کامل [PDF 824 kb]   (34710 دریافت)    
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: پزشکی قانونی
دریافت: 1393/2/29 | ویرایش نهایی: 1395/8/25 | پذیرش: 1393/11/19 | انتشار الکترونیک: 1395/6/31
ارسال پیام به نویسنده مسئول


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Dorvashi G A, Mesri M, Taheri S K, Noruzi S. Investigating the cases of Lack of Judgment & Volition (Medicolegal and Criminal Law Aspects). Iran J Forensic Med 2016; 22 (2) :121-128
URL: http://sjfm.ir/article-1-812-fa.html

دوروشی غلامعلی، مصری مهدی، طاهری سید کاظم، نوروزی ساره. بررسی مصادیق فقدان قوه تشخیص و اراده از دیدگاه پزشکی قانونی و حقوق کیفری . مجله پزشکی قانونی ایران. 1395; 22 (2) :121-128

URL: http://sjfm.ir/article-1-812-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 22، شماره 2 - ( 1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله پزشکی قانونی ایران Iranian Journal of Forensic Medicine
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 38 queries by YEKTAWEB 4642